„A hazug embert könnyebb utolérni, mintsem átesni a vak komondoron?!” –Avagy kór-körkép Fülöpházáról!

Szivárvány ív Fülöpháza felett

Szivárványív, gyanakvó, zárkózott lakosok, és a tavasz kirobbanó ereje fogadott az asztallap simaságú, Kecskemét melletti Fülöpházán bennünket.
A „köz” véleményére voltunk kíváncsiak, amikor május nyolcadikán, valamivel reggel hét óra után megérkeztünk ebbe a szorgalmas emberek lakta kis faluba.

Mintha hallgatólagos szövetség fűzné össze az itt élőket a polgármesterükkel, hiszen rövid időn belül kiderült, hogy a megkérdezettek zöme tisztában volt Balogh úr, –hmmm, hogy is fogalmazzunk–, sajátos családfői hatalomgyakorló módszereivel…

Nem először a címlapokon!

Fülöpháza 2008-ban szerepelt a címlapokon, akkor a községben felépítendő krematóriumról volt itt népszavazás. Egészen biztos, hogy ez is közrejátszott abban, hogy 2010-ben a falu lecserélte a polgármester asszonyt a jelenleg is regnáló, asszonyverő hírében álló Balogh Józsefre, akit az idősek közül sokan csak „Józsikának” becéztek. Józsikánk valamikor régen mezőőr volt, és szegény. Idővel sokgyerekes családfő lett belőle és jómódú, befolyásos politikus, országgyűlési képviselő. A valamikori kisgazda, Fidesz-színekben futott be politikai karriert, most pedig „futott ki” karriert, – de mi nem ezért jöttünk Balogh úr falujába.

A falu polgármestere napjainkban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a gyanú szerint úgy megverte Terikét, az élettársát, hogy az koponyaalapi töréssel került a kecskeméti kórházba.
No, és milyen a szemfüles média? Előkerítette a volt feleséget, aki 5 gyermeket szült ennek az embernek, annak aki őt negyedszázadon(!) keresztül verte. Akkor hagyta ott a férfit, amikor annyira „kikapott”, hogy az élete is veszélybe került. Ez alkalommal Józsefünk akácfa zsírkeverő kanállal esett neki, beszakadt a feje, eltört a kézfeje, szétment a térde. http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/205987

Szőke Tamás közvélemyényt kutatMit kerestünk Fülöpházán?

Polgármester-jelöltek esélynövelésével foglalkozunk, ha úgy tetszik – polgármesterré képzéssel.
Válaszokért mentünk Fülöpházára. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miként vélekednek Balogh úr választói a polgármesterükről és abból mi milyen tanulságokat szűrhetünk le.
Tíz kérdésből álló kérdőívvel állítottuk meg a választók közel húsz százalékát, az egész napos felmérésünk során.
Utcai, „leszólítós” kérdezést végeztünk. Ezzel garantáltuk a válaszadó beazonosíthatatlanságát, és ezt volt ami miatt –ha olykor nehezen is–, de válaszokat kaptunk.

Tessék kapaszkodni!

Polgármesterként elfogadta, sőt ma is elfogadja a megkérdezettek többsége Balogh Józsefet! (Hűha!)
A napvilágra került tetteiért –egy szűk rétegtől eltekintve–, magánemberként elítélik. Nem szívesen beszélnek erről, hiszen hamar kiderült, hogy szinte mindenki tisztában volt a házon belüli keménykezűségével. Volt, aki megfogalmazta, hogy valahol a szíve mélyén cinkosának érzi magát, mert nem szólt a hatóságoknak, de jött az önmagát felmentő gondolatsor is: „Mit tehettem volna? Semmi közöm más családjához, én menjek és jelentsem fel?”

A „Mit gondol, újra választanák polgármesternek Balogh urat?” kérdésre a többség igennel(!) válaszolt.
Igen, jól olvasta. A történtek ellenére, ha nem lenne egy markáns kihívója, bizony ismét megválasztanák, ha most vasárnap lennének a választások! Mi lehet ennek az oka?
A „kifejtősebb” válaszok összegzéséből jöttünk rá, hogy ez azért lehet így, mert Balogh József egyik dominánsan megjelenített archetípusa (ösztönös viselkedési alapmintája) a gondoskodó.
Igyekezett a lakosságnak a segítségére lenni, például a rászorulók nem egyszer ingyen fát kaptak a hosszúra nyúlt télben. A hozzáfordulók pedig mindig ígéreteket, hogy a problémáikat orvosolja…
Mindezek mellett megtudta jeleníteni azt archetípust is, amelyik szintén nélkülözhetetlen egy leendő, vagy éppen regnáló polgármesternél!

Vannak, aki azt várják tőle, hogy álljon ki a falu elé és magyarázza meg tettét. És bizony az is elvárás, hogy valami olyan kimagyarázás legyen, ami viszonylag emészthető a lakosság számára…

„Mit gondol, megfelelő magyarázatot adott a polgármester a történtekre?” –kérdésünkre egységesen nemmel válaszoltak a megkérdezettek. Egy idősebb férfi elmondta, hogy neki is nagytestű kutyái vannak és nem is egyszer átesett már rajtuk, de soha nem ütötte meg a fejét, mert az ember ösztönből is esés előtt a kezét védekezésül előreteszi…

Fülöpházi faluszéli csendélet
Faluszéli reggeli csendélet…

 Az asszony mégis verve jó?

Terike, a súlyosan bántalmazott élettárs, többek elmondása szerint szinte mindig tisztelettel(!) beszélt az uráról.
Volt, hogy disznótorost vitt egy idős néninek, és nem azt mondta, hogy az uram, vagy a Jóska küldte, hanem azt, hogy a polgármester úr.

Kérdőívünkön szerepelt egy olyan kérdés is, amelyik azt firtatta, hogy „Ön szerint van-e olyan helyzet, amikor megérdemli egy asszony a verést?” (Egyértelműsítettük, hogy nem a jelen helyzetre gondolunk és kíváncsian vártuk a válaszokat.)
És most tessék leülni: Férfiak, de még nők is mondták, –igaz kis számban–, hogy bizony elfogadhatónak tartják egy nő verését!
„Milyen helyzetben tartja elfogadhatónak?” –kérdeztük ilyenkor.
Egy választ had osszak meg, állítólag ott helyben történt: Volt egy nő, aki gyermeket szült és időnként kezet emelt a csecsemőre. Az élettársánál akkor szakadt el a húr, amikor ez az asszony a gyereket órákra magára hagyva átment a kocsmába… Na akkor kapott!

Sajátos fülöpházi kór-körképünk összeállt. Nem célunk az ítélkezés, gondolatindítónak szántuk ezt a felmérést. De a munkánkhoz is szükségünk van rá. „A Tudatos ÉNmárka a polgármesterré válásban” -című, legújabb tananyagunkba Fülöpházán szerzett tapasztalatinkat is beépítjük.

Csalódás?

Csalódás lenne Fülöpháza?
A hajnali keléstől, az egész napos odafigyeléstől és a válaszok súlyától megfáradtan autóztunk hazafelé. A sokak által ismert és elismert pszichiáter-író, Benedek István gondolatai tolakodtak újra és újra elő bennem, búcsúzóul megosztom Önnel:
„Csalódás! Mi a csalódás? Csodálkozás azon, hogy az emberek olyanok amilyenek. Ne csodálkozz semmin. Hitványak az emberek? Szánd őket, ne vesd meg, hiszen senki sem akar hitvány lenni. Tűrd el az embereket, ha gonoszok is, a nyugalmat és  békességet pedig önmagadban keresd.”

 

Szőke Tamás
a polgarmesterleszek.hu vezetője

 

A fotók a szerző mobiltelefonos felvételei.
Ez a bejegyzés másutt is megjeleníthető, vagy lehet rá hivatkozni, de csak ha jól látható helyen fel van tüntetve a forrás és linkről átkattinthatnak erre az oldalra: https://polgarmesterleszek.hu/jelentes-fulophazarol/

Az oldal tetejére