Közvélemény-kutatásaink margójára

Szórakozottan pörgetem át hüvelykujjammal a közel háromszáz kérdőívet.
A múlt hét “termései”.

Elgondolkodom, a “köz” véleményén, illetve tanácstalanságán.*
Három településen jártunk, személyes, kérdőíves, “utcán leszólítós” érdeklődésünkkel.Arra gondoltam, hogy megosztok néhány észrevételt Önnel, aki polgármesternek készül, vagy csak érdekli a téma.

 

Tanácstalanság.

Arra a kérdésünkre, hogy “Kit tudna elképzelni polgármesterként 2014 őszétől?” sokan csak hümmögtek, s kiderült, még nem is gondolkodtak ezen.
Bezzeg annak már híre van, ha valaki indulni szándékozik és ezt nem titkolja.
Jöttek is a nevek…
A véleményformálás alapját pedig az elmúlt évek tapasztalatai adták. Mit láttak, mit hallottak az illetőről, illetve milyen tettek köthetőek a nevéhez.
Ennek a kérdéskörnek a kiértékelésénél örömmel állapítottuk meg, hogy még mindig van esély a személyes márkán alakítani!
Gyökeres változást már nem lehet elérni a választók fejében, de hiteles “finomhangolásra” van még esély. Erről szóló tananyagunkról ITT olvashat.

Arra a kérdésünkre, hogy min kellene sürgősen változtatni, három választ vártunk.
Torony magasan vezet minden településen a …………………………………….  ezt követi a …………………………………………………  és harmadik helyen a település jellegéből adódó sajátosság szerepel.
Kíváncsi arra, hogy mi az első kettő válasz? Ha Ön ügyfelünk, csörrentsen meg** a 06 30 9 360 296 és telefonon, és elmondom a választ, illetve még néhány kulisszatitkot is megosztok Önnel.
(Ha nem venném fel éppen, akkor visszahívom!)

 

Az országos politikáról…

Van szavazási kedv.
A 2014.02.15-én megtartott Esélynövelő Napon már jeleztük a Jobbik előretörését!
(Ezt időközben a nagy közvélemény-kutatók is megerősítették.)
Nos, Hölgyeim és Uraim, a helyzet fokozódik!
Sokadjára írtam ide mondatokat és töröltem vissza. Kérem engedjék meg, hogy ne ismertessem, a vidéki Jobbikos szavazóbázis nem elhanyagolható hányadának szélsőséges elképzeléseit…

 

Mi lesz a Fidesszel?

A megkérdezettek 62%-a gondolja úgy, hogy a Fidesz fog nyerni.
Annál a kérdésünknél, hogy “Ön kire fog szavazni?” már sokkal árnyaltabb a kép.
(Nem terveztem részletes statisztikát közölni, de annyit elárulok, hogy a Fidesz vezet, de még mindig sokan vagy nem mondják meg a véleményüket, vagy még nem döntöttek, hogy hova teszik az ikszet.)

Lehetne még ezeknek a közvélemény-kutatásoknak a margójára írni…
…de nem célunk.

Az eredményes közvélemény-kutatásról van tanagyagunk ( eléri ITT ) illetve mi magunk is vállalunk közvélemény-kutatást.
Tapasztalataink szerint a jó kérdőív, a kiváló kérdezőbiztos és a megfelelő mennyiségű választó megkérdezése valamint az átgondolt kiértékelés pontos információt ad egy-egy településen arról, hogy van-e polgármester-váltó hangulat, ha igen, akkor miért, illetve mit vár a lakosság a település vezetőitől, élükön a polgármesterrel! Komplett választási programot is össze lehet állítani a válaszok alapján, akár egy-egy település-részre lebontva.
És még annyi mindent meg lehet tudni…
…hogy utána csak ülök, és a hüvelykujjammal pörgetem a kitöltött kérdőíveket, és itt-ott hümmögök.

 

Szőke Tamás

 

[hr]

*Ez a bejegyzésünk 2014.03.09-én készült, 2014 március első hetében készül közvélemény-kutatásaink az alapja.
** Ebben a bejegyzésben ígért telefonos információ átadás lehetősége ügyfeleink számára 2014.03.31-ig érvényes. A telefonszám hívása alapdíjas, mobilhívás.

Az oldal tetejére